torsdag 19 januari 2012

Ordning: familjerelationer

Jag tycker att det är viktigt med "hela-familjen"-tid, men för att må bra vill jag även ha egentid med min man, med vart och ett av mina barn och faktiskt även med bara mig själv... Så här gör jag/vi:

Familjetid: Det sägs att det bästa sättet att förutse hur väl barn kommer att lyckas i skolan är att undersöka om hela familjen äter middag tillsammans. För mig är det en självklarhet att försöka samla hela familjen vid matdags. Vi försöker dessutom hålla måndagskvällarna fria för Hemafton, dvs att vi alla samlas en stund och pratar om något viktigt, sjunger lite, fixar fika tillsammans och bara umgås. Fredagsmys är också en uppskattad tradition i vår familj. Ordet "mys" är för min minsting synonymt med "fika". Jag försöker få honom att se att "myset" inte ligger i just fikat, utan i att vi alla är tillsammans en stund. Spelar ett spel, tittar på någon bra film. (Det är en utmaning att hitta filmer som alla gillar. Ett exempel på en film som gick hem hos alla är  Gullivers resor.)

D och jag försöker hitta egen tid på kvällen, efter det att barnen gått och lagt sig. Vi tar en promenad tillsammans eller en prat/testund med tända ljus. Förra året upplevde vi en stor lättnad i och med att våra barn "plötsligt" var stora nog att vara hemma själva en stund. Med äldsta dottern som barnvakt fick vi plötsligt utrymme för att gå på bio en gång i veckan tillsammans. Vi har även en målsättning att komma iväg och träna tillsammans. Minst en, gärna två gånger i veckan. Dessutom införde vi förra året en liten tradition som jag tycker är helt briljant. En gång i månaden försöker vi komma iväg på en riktig date av något slag. Vi har ansvar för att planera varannan månadsdate. Jag ska erkänna att det några månader runnit ut i sanden, men vi har hunnit göra en hel del roliga saker under det gångna året. Det har verkligen varit stor spridning på ambitionsnivån på daterna, men det är en del av charmen. En månad bestod daten i att vandra runt på Kvantum i en timme och köpa allt som såg gott ut, en annan månad var vi på intressant stadsvandring. Den mest minnesvärda daten var nog en övernattning på Capellagården på Öland, med långpromenader, loppis- och biobesök och god mat.

Egentid för mig själv har jag blivit bättre på att skapa allt eftersom barnen blivit äldre. Med ett nostalgiskt leende minns jag den period i livet då jag inte ens fick gå på toaletten själv utan någon av barnen och jag inser att jag om ett par år får vara glad om de alls vill umgås med mig. Men som mitt liv ser ut just idag finns det faktiskt tid för en hel del egentid. De senaste åren har jag försökt att verkligen tänka efter vad jag mår bra av. Promenadtid, att gå en kurs av något slag, att åka bort en sväng med mina fina systrar eller att bara sitta och pyssla en stund. Eller att stänga in mig med en bra bok och en påse godis...

Ensamtid med vart och ett av barnen är det som jag är absolut sämst på och alltså vill jobba mest med i år. Under hösten hade S under en period minst ett sjukhusbesök i veckan. Redan från början försökte jag göra dessa dagar till något roligt. Vi gick och fikade tillsammans, åkte i alla hissarna som finns på sjukhuset (en av hans favoritsysselsättningar), körde rullstolsrace i kulvertarna, gick till sjukhuskyrkan och tände ljus och lyssnade på fin musik. De där sjukhusbesöken gick snabbt från att vara något tråkigt till någonting som vi båda verkligen såg fram emot. Jag ska se om jag kan tillämpa den principen även med de andra barnen: Att ta trista "måsten"som uppkommer och göra dem till något roligt. Saker som handling, sopåtervinning, bilskötsel och städning borde kunna bli mycket roligare tillsammans med någon av dem? Jag tänkte sitta ner och brainstorma med alla barnen vad de vill göra tillsammans med mig och sedan hitta en speciell tid i veckan med var och en av dem.

Mitt bästa tips för att få de här sakerna att faktiskt hända är att redan NU föra in dem i er kalender. Förra året skrev vi till exempel in Familjebrunch i kalendern en gång i månaden, och vi missade inte en enda gång. Däremot ser statistiken för D:s och mina dater inte alls lika bra ut. Vi hade bestämt att vi skulle ha även dem en gång  i månaden, men inte skrivit in dem i kalendern.

2 kommentarer: