söndag 1 april 2012

NLP: Det där med ögonrörelser

Då var det dags för mitt sista inlägg om NLP. Idag ska du få med dig lite kunskaper som får det att verka som om du kan läsa tankar;)

Vi samlar information om omvärlden med hjälp av våra sinnen. Förutom lukt och smak tar vi hjälp av följande sinnen:
(V) Visuell                titta (visualisera, dagdrömma, fantisera, föreställa dig)
(A) Auditivt             lyssna (musik, prata med dig själv, återskapa samtal inombords)
(K) Kinestetiskt       känna (kroppsmedvetenhet, känsel, balans, känslor) Ibland lukt, smak.

Beroende på vilket sinne din hjärna ägnar sig åt riktas dina ögon åt olika håll. Bilden visar ögonen som du ser dem hos en person som står mittemot dig. Vissa vänsterhänta (och några få högerhänta) gör tvärtom.
 

Här är några frågor som (om teorierna stämmer) borde framkalla ögonrörelser i olika riktningar. Testa gärna själv! Var noga med att iaktta ögonrörelserna innan personen svarar på frågorna. När de säger svaret är det redan för sent.
  1. Vilken färg har din ytterdörr? (V)
  2. Kan du höra din favoritlåt inne i huvudet? (A)
  3. Hur känns det att vara lycklig? (K)
  4. Hur känns det att ha yllekläder direkt mot kroppen? (K)
  5. Föreställ dig en lila triangel inuti en röd fyrkant.(V)
  6. Hur skulle det låta om man sågade i ett plåtskjul med en motorsåg? (A)
  7. Hur skulle dit sovrum se ut med rosaprickiga tapeter? (V)
  8. Om en karta är upp och ned, vilken riktning ligger sydöst i? (V)
  9. Vem av dina vänner har längst hår? (V)
  10. Hur stavar du ditt förnamn baklänges? (V)
  11. Hur känns det att sätta på sig blöta strumpor? (K)
  12. Vad säger du till dig själv när allt går åt skogen? (A)
  13. Hur känns det att sätta sig ner i ett mysigt varmt bad? (K)
I boken The Game lär sig huvudpersonen en hel del NLP som han använder i raggningssammanhang. Nu när du vet lite mer om ögonrörelserna kanske du är redo för ett av hans paradnummer…
Ljugleken: Låt en vän komma med fem påståenden om sitt hem eller familjens bil. Fyra saker ska vara sanna, en ska vara lögn. Påståendena ska inte uttalas högt, utan bara tänkas. Kan du med hjälp av ögonrörelserna klura ut vilka påståenden som är sanna och vilket som är lögn?

Henrik Fexeus, som skrivit bl.a. boken När du gör som jag vill, tipsar om ett liknande trix. Upplägget ser ut ungefär så här:
”Vi ska göra ett experiment i tankeläsning. Tankar är naturligtvis något väldigt personligt, så vi ska hålla oss till tankar som vi skapar nu, tillsammans. På så sätt kan jag inte råka avslöja något för privat som du går och tänker på. Slappna bara av och följ mina instruktioner… Känner du dig redo? Då börjar vi. Här kommer den första tanken. Jag vill att du tydligt ser ditt vardagsrum framför dig. Gör det nu. Tänk på rummet. Försök få med så många detaljer du kan, möbler, tavlor, bygg upp en bild av hela rummet… (Kontrollera att du får ett utslag med ögonen, helst uppåt vänstra sidan, men alla markeringar fungerar så långe de r konsekventa)
Bra. DU kan ta bort den bilden nu. Istället vill jag att du hör refrängen på din favoritlåt. Ta den tid du behöver, jag vill att du verkligen hör musiken eller sången spelas upp i ditt huvud. (Kolla markering för ljud: ögonen åt sidan, huvudet på sned?)
Låt musiken tystna. Slutligen vill jag att du känner efter hur det känns när du står i duschen. Känn det varma, behagliga vattnet strila mot din kropp, känn det lite hala golvet eller badkaret mot dina fötter.
…Okej, nu har du några slumpvis valda, helt olika tankar i ditt huvud. Jag vill att du väljer en av dem. Tala inte om för mig vilken du väljer att tänka på… tänk på en av dem. Är det rummet så ser du det tydligt framför dig igen. Är det duschen så känner du det varma vattnet mot huden igen. Är det musiken så lyssnar du noga ännu en gång. ”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar