tisdag 24 januari 2012

Lycka: del 2

Nu är jag hemma efter en lång dag och tänkte avsluta dagen med att skriva några tankar om Gretchens bok kopplade till dagens upplevelser. Idag har jag varit på min första föreläsning om Mystik och spiritualitet i Lund. Gretchen skulle nog ha gillat min dag... Den täcker in hela fem av de elva områden som hon jobbade med under sitt år av lyckosökande.


1. Var uppmärksam. Tågresan genom ett vintervackert Sverige var fylld av vackra naturupplevelser, indränkta i det speciella ljuset från vintersolen som aldrig riktigt orkar upp: Ett fågelsträck. Den skånska vidsträckta slätten med enstaka knotiga vindpinade träd som avtecknade sig mot en blek himmel. Andas i takt med världen runtomkring och en stark känsla av att bara befinna mig i nuet.

2. Fundera över himmelriket. Tid för reflektion och eftertanke, kopplat till de stora frågorna i livet. När jag inte tittade ut genom fönstret ägnade jag tågresan åt kurslitteraturen: en genomgång av Mystikens historia. Människor som sökt enhet med något större och lyckats.

3. Odla en passion: En föreläsning av Antoon Geels, en av de främsta inom området. Nya insikter. Och intressanta bekantskaper "på köpet".

4. Köp lite lycka. En stunds shopping (denna dag som tydligen är svenskarnas absolut fattigaste kändes det extra bra att kunna unna mig något extra). Kan man köpa lycka? Jo, enligt Gretchens efterforskningar kan man det. Mer om det imorgon.

5. Höj din energinivå: När jag kom hem ägnade jag 20 minuter åt att plocka undan hemma. Jag blev glad när jag såg att Gretchens första kapitel handlade om höja sin energinivå genom att skapa ordning. Just vad jag ju ägnar en del av min uppmärksamhet till i år! Hon ger två bra tips i sin bok: Det där med att lägga 20 minuter på kvällen åt att plocka iordning. Och att aldrig skjuta upp någonting som tar mindre än en minut att fixa.

2 kommentarer:

  1. ... som till exempel tömma en musfälla eller ställa upp adventsljusstakarna på vinden. (Jag är glad att vi gjorde det innan jag läste det här i alla fall!) :)

    SvaraRadera
  2. Tack för bra rapport. Jag ska snart ta tag i kaoset här. Eller ska jag vänta en hel vecka till städerskan kommer igen? Nej, det får bli lite röjning. Snart. För, det kommer ta betydligt längre än både 1 och 20 min. Kul att chattelichatta igår! Kram

    SvaraRadera