söndag 22 januari 2012

Brunch

Mysig helg med mycket familjetid. Bad och gymträning igår. Vi fortsätter med den av barnen mycket uppskattade brunchtraditionen även i år. En lördag i månaden. Här får du favoritrecepten. Räkna med ca 2-3 timmar för att förbereda allt, men det är det värt... Tyvärr glömde jag ta bilder innan allt åts upp. 

Mandel/kardemummamuffins (ca 12 stora)
Rör 125 g margarin poröst med 1 dl sirap och 1 dl farinsocker. Tillsätt 2 ägg och rör. Blanda och rör i 5 dl mjöl + 2 tsk bakpulver + 2 tsk grovmalen kardemumma + 1/2 dl mald/finhackad mandel. Tillsätt 1 dl mjölk. Häll smeten i muffinsformar och strö över en topping bestående av 2/3 dl mjöl + 2/3 dl farinsocker + 2/3 dl hackad mandel + 1/2 tsk kanel + 1/3 dl smör i bitar. Baka i 175 grader ca 20 minuter.

Fattiga riddare (J:s favoriter)
Doppa 6 skivor formbröd (utan kanter) i en blandning av 1 ägg, 1 1/4 dl mjölk, 1 msk socker, 1/2 tsk vaniljsocker. Smält 1 msk smör och pensla ut över ett bakplåtspapper. Lägg bröden på pappret och ställ in i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Vänd sedan bröden om och strö över en blandning av socker och kanel. Grädda i ytterligare 10 minuter. Servera varma, med (lönn)sirap och eventuellt hackade pecannötter.

Croissanter (16 stycken)
Smula 50 g jäst i en bunke. Röt ut den i 2 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1 ägg, 1 tsk salt och 8 dl mjöl. Knåda kraftigt till en smidig deg. Jäs inte degen ännu, utan kavla ut den till en platta ca 30x40 cm. Hyvla 125 g kallt smör med en osthyvel och fördela jämt över halva degen. Vik ihop, kavla ut igen. Fortsätt att vika, kavla ca 3 gånger till. Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en cirkel ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel tvärsöver så att det bildas 8 trekanter. Rulla ihop dem till gifflar. Lägg på bakplåtspapper och jäs nu i ca 30 minuter innan du bakar dem i 225 grader ca 13-15 minuter. Jättegoda med nutella. Eller ost och marmelad/sylt.
Jag tycker att Tupperware är ganska överreklamerat,
men den vill jag inte vara utan när jag bakar
saker som ska kavlas ut - som croissanter.
Bild lånad från tupperware.se

Amerikanska pancakes
Blanda 3 3/4 dl mjöl, 3 1/2 tsk bakpulver, 3/4 tsk salt och 3 msk socker i en skål. Blanda 1 ägg, 3 3/4 dl mjölk och 3 msk smält/flytande smör i en annan skål. Blanda innehållet i de båda skålarna. Stek 2 åt gången på medelvärme. Vänd när du ser att det är bubblor på hela.
Min favorittopping: jordnötssmör +  skivad banan + sirap + vispad grädde
... men klassikern smör + sirap funkar ju alltid.

Dessutom dukar vi fram:
Varm choklad med vispgrädde
Apelsinjuice
Smoothie
Bitar av färsk frukt: vindruvor, melon, apelsin, ananas, banan
Ost, sylt och marmelad
Jordnötssmör och nutella
Sirap (jag brukar blanda "vanlig" sirap med lite lönnsirap)

2 kommentarer:

  1. ... und meine kleine Bäckerin und ich haben heute früh "Mimmis frallor" als Sternenbrötchen mit Lachmunden und Augen gebacken - ein Duft von Spjutsbygd zog durch unsere Küche und ich hätte gerne an Deinem Tisch gesessen ( :

    SvaraRadera
  2. De här bruncherna är de bästa ever. Speciellt så här på avstånd då saliven slabbar ner datorskärmen... ;)

    SvaraRadera