Mandel/kardemummamuffins (ca 12 stora)
Rör 125 g margarin poröst med 1 dl sirap och 1 dl farinsocker. Tillsätt 2 ägg och rör. Blanda och rör i 5 dl mjöl + 2 tsk bakpulver + 2 tsk grovmalen kardemumma + 1/2 dl mald/finhackad mandel. Tillsätt 1 dl mjölk. Häll smeten i muffinsformar och strö över en topping bestående av 2/3 dl mjöl + 2/3 dl farinsocker + 2/3 dl hackad mandel + 1/2 tsk kanel + 1/3 dl smör i bitar. Baka i 175 grader ca 20 minuter.
Fattiga riddare (J:s favoriter)
Doppa 6 skivor formbröd (utan kanter) i en blandning av 1 ägg, 1 1/4 dl mjölk, 1 msk socker, 1/2 tsk vaniljsocker. Smält 1 msk smör och pensla ut över ett bakplåtspapper. Lägg bröden på pappret och ställ in i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Vänd sedan bröden om och strö över en blandning av socker och kanel. Grädda i ytterligare 10 minuter. Servera varma, med (lönn)sirap och eventuellt hackade pecannötter.
Croissanter (16 stycken)
Smula 50 g jäst i en bunke. Röt ut den i 2 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1 ägg, 1 tsk salt och 8 dl mjöl. Knåda kraftigt till en smidig deg. Jäs inte degen ännu, utan kavla ut den till en platta ca 30x40 cm. Hyvla 125 g kallt smör med en osthyvel och fördela jämt över halva degen. Vik ihop, kavla ut igen. Fortsätt att vika, kavla ca 3 gånger till. Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en cirkel ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel tvärsöver så att det bildas 8 trekanter. Rulla ihop dem till gifflar. Lägg på bakplåtspapper och jäs nu i ca 30 minuter innan du bakar dem i 225 grader ca 13-15 minuter. Jättegoda med nutella. Eller ost och marmelad/sylt.
Jag tycker att Tupperware är ganska överreklamerat, men den vill jag inte vara utan när jag bakar saker som ska kavlas ut - som croissanter. Bild lånad från tupperware.se |
Amerikanska pancakes
Blanda 3 3/4 dl mjöl, 3 1/2 tsk bakpulver, 3/4 tsk salt och 3 msk socker i en skål. Blanda 1 ägg, 3 3/4 dl mjölk och 3 msk smält/flytande smör i en annan skål. Blanda innehållet i de båda skålarna. Stek 2 åt gången på medelvärme. Vänd när du ser att det är bubblor på hela.
Min favorittopping: jordnötssmör + skivad banan + sirap + vispad grädde
... men klassikern smör + sirap funkar ju alltid.
Dessutom dukar vi fram:
Varm choklad med vispgrädde
Apelsinjuice
Smoothie
Bitar av färsk frukt: vindruvor, melon, apelsin, ananas, banan
Ost, sylt och marmelad
Jordnötssmör och nutella
Sirap (jag brukar blanda "vanlig" sirap med lite lönnsirap)
... und meine kleine Bäckerin und ich haben heute früh "Mimmis frallor" als Sternenbrötchen mit Lachmunden und Augen gebacken - ein Duft von Spjutsbygd zog durch unsere Küche und ich hätte gerne an Deinem Tisch gesessen ( :
SvaraRaderaDe här bruncherna är de bästa ever. Speciellt så här på avstånd då saliven slabbar ner datorskärmen... ;)
SvaraRadera