söndag 19 februari 2012

Lästips!

När hjärnforskaren Jill Bolte Taylor fick en stroke i vänster del av hjärnan försvann de funktioner som sitter i området som berördes av stroken: språk, matematik, den linjära tidsuppfattningen, jaguppfattningen samt en del av hennes rörelseförmåga och minnen. Hennes berättelse om hur hon i åtta år kämpar med rehabiliteringen är intressant. Kanske ännu mer intressant är att ta del av de lärdomar hon fick när hennes högra hjärnhalva fick fritt spelutrymme. Jill beskriver oss människor som två medvetanden som kompletterar varandra. Vänster är logisk, ser detaljer och är mycket jag-orienterad. Höger är svårare att förklara. Det som finns i höger hjärnhalva ryms nämligen inte där, utan har inte samma gränser som kroppen. När höger hjärnhalva tog över upphörde Jills fysiska gränser att finnas till. Hon tyckte sig vara del av Nirvana, världsalltet. Där fanns oändlig kärlek och lycka.

Kanske besvarar Jill till viss del frågan varför dagens människor, trots att vi har det materiellt sett har det bättre än någonsin, är olyckligare än någonsin? Vi lever ju idag i ett samhälle som i stort sett bara värdesätter den vänstra hjärnhalvans egenskaper. Kanske vi behöver träna upp de egenskaper som sitter i höger hjärnhalva?

Lyssna på hennes egen berättelse här. Det finns svensk text! Kanske inte lika lättillgängligt men minst lika intressant är Ian McGilchrists föreläsning som till viss del berör samma ämne.


Så fascinerande den mänskliga hjärnan är!
Denna hjärna är gjord i blyinfattat glas av  Jill Bolte Taylor.


1 kommentar:

  1. Fantastisk föreläsning. Kan hon komma hem till oss genom världsalltet kanske? (Lite på skämt, lite på allvar.)

    SvaraRadera