tisdag 7 februari 2012

Ordning: Mysig atmosfär

Min syster frågade vad jag skulle göra när det var ordning överallt här hemma. Svar: När Ordning väl råder hemma hos oss tycker jag att det finns en sak som är pricken över i för att få till en riktigt mysig atmosfär: Goda dofter. Nybakat är ju den bästa doften så klart, men i brist på det har jag en hel arsenal att ta till:

Jag är en doftljusjunkie. De bästa doftljusen finns hos Yankee candle. Av dem jag testat är clean cotton min favorit. Skriv upp dig på deras mailinglista och passa på att handla när de har gratis frakt. Ljusen är dyra och jag kan istället tipsa om en produkt som heter wax potpurri. De används tillsammans med en s.k. aromalampa. Du tänder ett värmeljus under vaxet och då smälter det och sprider härliga dofter. När du vill byta doft tänder du ljuset bara en halv minut så kan du lätt få ur det gamla vaxet.

Annars fick jag min absolut bästa doftupplevelse någonsin på spa i Varberg. Helgen där var en av de absolut bästa i mitt liv, och den känslan ville jag gärna ta med mig hem. I deras shop sålde de mycket riktigt den produkt som spred väldoften: Dofta katalytiska (luftrenande) oljelampor. De utvecklades ursprungligen för att neutralisera otäcka lukter på sjukhus, och idag säljs alla möjliga dofter till dem. De kostar en slant, men jag kan verkligen rekommendera de här vackra lamporna.

En av mina mest minnesvärda doftupplevelser
 kom från en sådan här.

Massageolja i doftljusformat kanske du har hört talas om? Man tänder ljuset, och efter en stund har du mysig varm massageolja att använda. Jag har ju lyckan av att ha en egen sjukgymnast hemma som är duktig på det där med massage, och vi köpte en variant på de här doftljusen. Klart godkänt, men ett tips är att du lika gärna kan värma massageoljan i micron en liten stund. Om du vill testa massageoljeljuset har du en variant här. 
Bild från aromacreative.com


När vi planerade vårt hus stod ett badkar väldigt högt upp på min önskelista. När jag började leta på nätet hittade jag varianter med ångbastu, vilket jag någon gång provat och verkligen uppskattat. Vårt badkar stod här hemma ganska länge utan att all elektronik (bubblor, värmare, radio, ånga) kopplades in, men nu fungerar det äntligen och jag älskar verkligen just ångfunktionen. Det bästa är att kan fylla på olika aromaoljor, så att ångan lugnar, piggar upp, rensar täppta näsor eller vad man nu vill. Här hittar du massor av varianter. Om du inte har ångbastu i ditt badkar kan du ju använda en aromalampa för att sprida doften hemma. Då fyller du på lite vatten i lampan och endast ett par droppar av den olja du väljer att använda.

2 kommentarer:

  1. Gillar att läsa dina tipsinlägg! Och, visst var det en av de bästa helgerna någonsin. Varberg rules. Kram

    SvaraRadera
  2. Måste tillbaka till Varberg... Blir det någonsin lika bra?

    SvaraRadera