torsdag 7 februari 2013

Inte dömer väl du efter utseendet?

Jag kom just hem efter att en bio-date med min 13-åring. Vi såg Ego, som handlar om en ytlig kille som blir blind och därmed får döma nya bekantskaper efter annat än utseendet. En förutsägbar men söt historia.
 
Som en koppling till filmen får du idag ett litet psykologiinlägg med veckans ord uppdelning som tema. Kanske tycker du att du inte dömer andra människor efter deras utseende? Redan efter några sekunder tycker du dig ofta veta om en människa är snäll, högfärdig, smart eller ruskigt jobbig - men hur mycket är det egentligen kopplat till utseendet?
 
Titta på bilden. Vem tycker du verkar vara vacker? Ful? Glad? Ledsen? Trevlig? Otrevlig? Gammal? Ung? Smart? Ointelligent? God? Du får använda samma ord flera gånger, och du får ge varje ansikte flera omdömen. Skriv ner dina svar.
Bilderna är ju så lika. Det är bara ansiktets uppdelning/proportioner som skiljer sig åt något. Därför är det nästan lite jobbigt att behöva inse att de flesta människor "ger" ansiktena ovan samma egenskaper. Tänk att vår bedömning av någons trevlighet sitter i anletsdragens placering några millimenter hit och dit.

En annan jobbig sak är kanske att inse att de bra/dåliga egenskaperna har en tendens att klumpa ihop sig. Förmodligen har du satt satt egenskaperna snygg, smart och trevlig på en och samma person. En del av förklaringen hittar du här.

Vill du jämföra dina egna svar med hur andra brukar svara?
1: glad, ung
2: trevlig, god, ung, vacker
3: god, trevlig, vacker
4: ledsen, otrevlig, gammal
5: otrevlig, ointelligent, ful
6: ful, otrevlig, ointelligent

1 kommentar:

  1. Jag dömer helt klart efter utseendet, men kan också dra mig bort från det då det är något som jag vill slippa. Det ligger i människans natur helt enkelt, men alla förtjänar att få rätt bedömning.

    SvaraRadera