fredag 9 mars 2012

Tankar om förälskelse, lust och tillgivenhet

Jag berättade ju att jag börjat översätta TED Talks. Ännu ett blev klart igår och det är antropologen Helen Fisher som håller föredraget om kärlek och svek. Hon har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att forska om kärlek. Om du inte orkar lyssna på hela kan jag ge dig lite tankar om det hon pratar om här.

Helen tänker sig att vi har tre separata system för kärlek. Ett som styr förälskelse. Ett som styr lust. Ett som styr tillgivenhet. Om detta stämmer kan du alltså, trots att du hängt ihop med någon länge och har starka känslor för denna person ändå bli förälskad i en annan. Och känna lust för en tredje.

Som du säkert märkt i livet blir vi sällan plötsligt förälskade i någon vi känt länge. Det behövs något nytt och fräscht... Ett knep för att komma runt detta kan vara att ta med personen på någon riktigt spännande upplevelse som har nyhetens behag. Detta sätter igång kemiska processer i hjärnan som, om du har tur, personen kan tänkas koppla till dig och trots allt bli förälskad. Helen berättar en komisk händelse om en av hennes kompisar som var dödligt förälskad i en tjej och tog ut henne på en spännande rickshaw-tur under ett besök i Kina. Efter åkturen var tjejen alldeles hög. Nog hade det tänts gnistor, alltid, men inte som han tänkt sig... Hon blev förälskad i rickshawföraren!

Helen varnar för användandet av antidepressiva mediciner. Medicinerna höjer serotoninnivåerna i kroppen, vilket i sin tur hämmar dopaminkretsen. Dopamin är kopplat till romatisk kärlek. Medicinerna dödar också sexlusten. När du dödar sexlusten dödar du orgasmen, och med den det fyrverkeri av kemiska ämnen kopplade till tillgivenhet som utsöndras i hjärnan vid en orgasm. Kort sagt: när du trixar med en funktion i hjärnan så kommer en kedjereaktion att sättas igång. Var försiktig med mediciner!

Under de senaste åren har Helen Fisher förresten jobbat med ett fascinerande projekt åt en datingfirma där hon har forskat på vad det är vi faller för hos någon. Hon har delat in oss människor i olika typer och hävdar att hon kan räkna ut vilken typ av människa just du faller för. Helen påstår att inte ens en daggmask har sex med någon som den inte "tänder på". Om du någonsin försökt få dig själv att bli kär i någon som på pappret är helt perfekt för dig vet du vad hon menar. Gör gärna hennes väldokumenterade test här. Om du har en partner kan det kanske vara intressant att låta honom/henne (här kanske det faktiskt skulle passat med det där lilla ordent hen?) ta testet också?

Till och med daggmasken letar efter "sin typ".
Bilden lånad från http://coloncomrades.wordpress.com
Helen är en välkänd profil på TED.com och har faktiskt hållit ännu ett anförande om romantisk kärlek där. Lyssna gärna på det också. Det är inte översatt till svenska ännu. Kanske något för dig?

Jag har förresten jobbat ännu mer med språk denna veckan. En gång i veckan har jag lektioner i svenska för ett par vänner. Det är intressant att fundera över det svenska språket. Idag har vi jobbat med ordföljd. Svårt!

3 kommentarer: