fredag 19 april 2013

Second hand

Det finns flera anledningar att handla på second hand. Det mest uppenbara är väl att det är billigt, men det är även ett sätt att vara miljömedveten. Dessutom är det bra ur allergisynpunkt. Kläderna är redan "färdigtvättade" och mjuka.

Under flera år har jag funderat på det här med barnkläder på second hand. Här i stan finns inget riktigt bra alternativ. En period funderade jag själv på att öppna något, och sedan försökte jag övertala min svägerska att göra detsamma. Nu har i alla fall ett par nyinflyttade småbarnsmammor tagit tag i saken och drar igång en barnmarknad. Konceptet är riktigt bra.
 • Tjejerna som anordnar marknaden hyr en lokal och fixar bord och klädhängare.
 • Vem som helst kan anmäla sig som säljare, men behöver inte stå vid sitt bord hela dagen...
 • Säljarna lämnar istället in sina prylar dagen innan marknaden. Kläderna/prylarna är märkta med säljarnummer, pris och ifall man vill ha tillbaka det som inte blir sålt.
 • Alla kläder sorteras sedan i storleksordning så att det blir lätt för köparna att hitta det de vill ha. Leksaker och babyprylar placeras också i grupper. 
 • Betalningen sker kontant. Alla priser slutar på 0 eller 5 (=inga småmynt att hålla reda på).
 • Tjejerna som anordnar marknaden tar ut 30% provision.
 • Allt som blir över skänks till välgörande ändamål.
 • Man kan anmäla sig som volontär och får då lite högre provision plus att man får förköpsrätt.
Marknadsföringen sker genom blogg, lokalpress och Facebooksida. Dessutom får alla säljare mailat till sig både anvisningar för hur försäljningen går till samt en reklamlapp att skriva ut och sätta upp någonstans.

Om du nu blir sugen på att fynda begagnat men inte bor i staun så är det ju även dags för årets största klädbytardag imorgon. Det är Naturskyddsföreningen som anordnar evenemanget som äger rum på nästan 90 platser runt om i landet. Även det konceptet är bra. Lämna in max fem plagg. För varje plagg du lämnar får du en polett som sedan byts mot något annat plagg.

2 kommentarer:

 1. Sugen på att vara med! Ha det så kul i fyndandet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättebra! Önskar att det funnits fler sådana marknader när mina barn var små. A. och hennes kompisar brukar anordna egna sådana marknader. Både med barn - och vuxenkläder!

   Radera