lördag 13 april 2013

Uppfattning

Nej, jag har inte glömt mitt projekt med "veckans ord". Denna veckan jobbar jag med ordet uppfattning. Ett av mina mål i år är att få lite kläm på hur det där Excel egentligen funkar. Idag har jag ägnat halva dagen åt att få en uppfattning om hur vår ekonomi egentligen ser ut med hjälp av Excel. Alltså, jag vet ju hur mycket pengar som ramlar in och ut varje månad, men efter dagens jobb har jag lite bättre översikt över storleken på de olika posterna. D har tjatat över att vi ska göra upp en budget, men jag har inte sett poängen med det riktigt. Varken räkningarna eller lönerna förändras ju av en budget. Det känns dock bra att ha koll på hur mycket vi egentligen lägger på mat varje månad (mer än jag trodde), vilken driftkostnad huset har (Nästan på öret samma som min gissning) och när de lite större räkningarna egentligen trillar in (CSN, den eländiga skatten...)

Eftermiddagen ägnades åt mer upplyftande saker: Vi hade besök av vänner från Helsingborg. Får jag kanske bjuda på två finfina recept från fikat tillsammans med dem?

Det första är en potatissallad jag lärde mig laga i Sydafrika:
Blanda ihop en dressing av kondenserad mjölk och ungefär dubbelt så mycket majonäs. Smaksätt med salt, peppar och sweet chili-sås. Häll denna dressing över kokta kalla potatisbitar, rivet ägg och eventuellt bitar av persika.

Äppelpaj har jag aldrig riktigt gillat, men denna älskar jag! Krispigt seg.
Blanda 2,5 dl mjöl, 2,5 dl socker, 1 msk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Tillsätt ett ägg. Strö ut denna blandning över äppelbitar vända i socker och kanel. Sedan häller du 100 g smält smör överst. Grädda i 200 grader minst en kvart. Servera med glass, grädde eller kanske vaniljkesella.
2 kommentarer:

  1. Mums! Och inte vet jag om gästerna var de som brukar besöka från Helsingborg, men kul i vilket fall som helst. Kram! Saknar er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var en annan familj, men börjar på samma bokstav. Tror du kan lista ut vilka då? Vi saknar er också. S vill skypa med E för att visa att naglarna vuxit lite:)

      Radera