söndag 30 oktober 2011

Söndagsnöje

Idag hann jag med en lång stockholmspromenad och ett besök på Etnografiska museet. Ett av de få museum som fortfarande inte tar något inträde. De har en helmysig restaurang som lagar ekologisk mat med influenser från hela världen. Om du har barn - ta med dem till pysselverkstan och släpp loss kreativiteten.

Besöket lämnade många tankar. En utställning om upptäcktsresande och missionärer lämnade sur eftersmak. Tänk hur många ursprungsbefolkningar runtom i världen som blivit berövade på sin kultur och sina traditioner av välmenande vita män. Tänk att de verkligen trodde att de gjorde något bra och att deras sätt att leva var överlägset alla andras. I Nordisk Familjebok från 1900-talets början stod att läsa om "negrer":

”I psykiskt hänseende kan i allmänhet sägas att negern står på barnets ståndpunkt, med liflig fantasi, brist på uthållighet och energi och ett lättrörligt lynne, hvars mest framstånde drag utgöras af glädtighet, fåfänga och lättsinne i god bemärkelse. Det är nämligen träffande anmärkt, att negern i sedligt afseende snarare kan sägas sakna moral än vara omoralisk. I intellektuellt hänseende står negerrasen enligt etnografernas samstämmiga mening under kaukasiska, mongoliska, malajiska och amerikanska raserna. [De har] kort, tjock hals och långa, ned till knäskålen räckande armar, smala ben och breda, platta fötter, med stortån formad nästan som en griptå.”


Hur många av dagens fördomar är byggda på liknande sanningar och kommer att läsas med höjda ögonbryn om hundra år? Du kanske inte har några fördomar? Testa gärna här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar