fredag 9 september 2011

En liten historialektion

Karlskrona år 1813
Idag bjöd vi våra elever på Omvårdnadsprogrammet på en annorlunda skoldag: Vi tog ut dem på stadsvandring med sjukvårdsinriktning. Guiden heter Mikael Helgesson och är en otroligt duktig och påläst person. Om du någonsin är i staun och får chans att gå med på en av hans visningar tycker jag att du ska göra det. Idag kommer jag att dela med mig lite av det jag lärde mig på rundturen.

  • Kanske vet du att det finns skyddsrum under staden. Om du ställer dig framför rådhustrappan ser du en lucka i stensättningen. Lyft på den och du hittar ingången till en mindre stad under staden. Till exempel finns där ett helt sjukhus med komplett operationssal. En av eleverna undrade (på allvar) om det även stod personal redo att ingripa...
  • Det var ingen som omkom i den stora stadsbranden 1790. Däremot förstördes något som få hört talas om: Det på den tiden världens största sjukhus med över tusen vårdplatser, som invigts bara tre veckor tidigare.
  • 
    Bastion Aurora
    
  • Att Bastion Aurora (en av mina absoluta favoritplatser i stan) finns kvar är en ren tillfällighet. Det skulle just rivas för att ge plats för en flygel till på militärsjukhuset som låg till höger i bild. I denna veva kom Lister på idén att använda sig av karbolsyrelösning under sina operationer och minskade sålunda infektionsrisken i operationssåren drastiskt. Vårdtiderna förkortades avsevärt och lasarettet behövde inte byggas ut.
  • Syfilis var en av de vanligaste dödsorsakerna. I en militärstad som Karlskrona var det tätt mellan krogarna, och många av stadens nästan 200 pubar hade "glädjeflickor" som arbetade där. Faktiskt var de flesta av sköterskorna i staden prostituerade som fick lov att slippa sitt straff om de tog anställning som sköterskor.
  • För den som tror att muslimer är ett nytt inslag i gatubilden kan det vara intressant att veta att när Sverige blev protestantiskt var det tydligen ett tag dödsstraff på att vara katolik. Däremot fanns det i just Karlskrona i början av 1800-talet runt 100 muslimska familjer.

1 kommentar: