lördag 3 september 2011

Kräftskiva



Idag får ni receptet på vad som skulle kunna vara världens godaste bröd. På kräftskivan åt vi det tllsammans med fisksoppa och västerbottenpaj. Och så kräftor, kex och ost, så klart.

Naanbröd, 6 stycken

1 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 ägg
2 dl naturell yoghurt (gärna lite tjockare, typ grekisk eller turkisk)
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl

Värm mjölken (37 grader så klart) och lös upp jästen i den.
Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt och socker.
Blanda mjöl och bakpulver och slå vätskan över. Blanda samman. Knåda ev i lite mer mjöl till en smidig deg. Pensla med olja och jäs övertäckt i tre timmar.

Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt.

Knåda degen och dela i sex bitar. Mjöla händerna och klappa/dra ut avlånga kakor så att 2-3 passar till varje plåt- Lägg på bakplåtspapper och låt läsa en kvart under duk.

Pensla kakorna med lite olja, häll ev. över lite flingsalt. Lägg bröd och bakplåtspapper på den förvärmda plåten. Grädda en plåt i taget, tills bröden börjar få färg och blir lite blåsiga. Det kan ta 3-7 minuter beroende på hur varm du lyckas få ugnen. Låt svalna på galler under bekduk. Fast helst ska de ätas varma.



2 kommentarer: