söndag 10 mars 2013

Dag två

Jag har massor av tankar i huvudet idag. Vi har besökt Apartheidmuséet i Johannesburg. Några av sakerna jag lärde mig:
Om du hade levt här under apartheidsystemet skulle du ha klassats som vit om du kunde sticka in en penna i ditt hår utan att den fastnade, som ickevit om pennan satt kvar. Du hade klassats som vit om du var japan, ickevit om du var kines.
De ickvita var tvungna att alltid bära med sig ett pass. Efter klockan 18 fick de inte vara ute förutom om de jobbade och då hade ett speciellt tillstånd. Det var verkligen två helt separata samhällen. De svarta fick ha egna transportsystem och egna butiker (fast de fick inte äga affärsverksamheter). Det fanns bara ett sjukhus i hela Johannesburg dit de kunde gå. De fick inte samma tillgång till skolor som de vita utan i deras bantuskolor skulle de bara lära sig precis de behövde för att kunna arbeta inom till exempel gruvnäringen. Många vuxna kan fortfarande inte läsa.

Dagens mest minnesvärda citat: In the future there will be no majorities and no minorities. There will just be people.

Andra lärdomar om det här landet:
Här kan en 12-åring lagligt göra abort utan sina föräldrars medgivande. Många barn blir väldigt tidigt sexuellt medvetna, och många blir sexuellt utnyttjade. Våra guider jobbar som psykologer inom motsvarande utbildningsförvaltningen och berättar om exempel på rektorer som gör sina elever gravida, lärare som säljer godkända betyg mot sex som betalning och taxichaufförer som byter kläder och mobiltelefoner mot sexuella tjänster.
Folk här är överlag mer andliga. Många är kristna, men här finns även till exempel hinduer och många tror att förfädernas andar styr över deras liv och dn gamla folktron blandas friskt med till exempel satanism. För någon vecka sedan var det en 15-årig tjej som blev mördad av en av sina bästa vänne som en del i en satanistisk ritual.

Som ni förstår är jag trött i huvudet efter alla nya intryck idag.

Om någon undrar är vädret lite småmolnigt idag.

Under veckan som kommer ska vi på flera studiebesök. Många av ställena har stora behov. Om du vill hjälpa till kan du sätta in en slant på SEB 5681-00037535 senast på fredag. Jag lovar att se till att dina pengar kommer till användning

4 kommentarer:

 1. Wow... Det låter rätt jobbigt tycker jag! Och lärorikt naturligtvis. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det där som varit så omtulande med denna resan. Massor av starka känslor. Både positiva och negativa.

   Radera
 2. pengar inslangade nu. hoppas det inte är för sent. lycka är dubbla löner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack. Man kan inte hjälpa alla men man kan hjälpa någon. Det har varit så svårt att välja vart vi skulle skänka pengarna vi samlat ihop. Vi har ju varit på så många olika ställen med stora behov.

   Radera