tisdag 29 januari 2013

Det där med första intrycket

Vi håller på att rekrytera en ny chef på jobbet, och eftersom jag sitter med i ledningsgruppen så är jag en av dem som står för intervjuandet. Idag har vi genomfört tre av de fyra intervjuer som vi har inbokade. Jag har aldrig förut suttit på den sidan bordet och nu är huvudet är fullt av tankar på vad som egentligen avgör vad jag tycker om våra tre kandidater. Nu kan jag efter noggranna studier presentera en sammanfattning av vad du ska tänka på om du...

...verkligen vill ha jobbet
Ta i hand med ett fast handslag och se till att möta blicken på den du hälsar på. Om någon kommer in i rummet reser du dig upp och tar i hand. Le.
Våga ta plats i rummet. Tänk på din hållning och ditt sätt att stå/sitta.
Lägg lite extra tid på att tänka över din klädsel och ta reda på vilken klädkod som gäller på arbetsplatsen så att du inte kommer felklädd till intervjun. Det kan vara fel att vara alltför uppklädd.
Tänk i förväg igenom hur du ska svara på de frågor som garanterat kommer: "Vad är dina starka/svaga sidor?", "Vad kan du tillföra till vår arbetsplats?", "Berätta om dig själv."
Försök att visa dina starka egenskaper istället för att skryta om dem. Visa att du bryr dig om människor genom att lägga intervjuarnas namn på minnet och använda dem. Visa att du är intresserad av jobbet genom att vara påläst om verksamheten du söker jobb inom.
Ge raka och ärliga svar som är konkreta men inte för långa.

...inte är så väldigt intresserad av just det jobbet
Titta ner i golvet eller rakt ut i luften.
Svara undvikande på alla frågor eller försök att hitta på ett svar som ska tillfredsställa alla och alltså är totalt intetsägande.
Tala om dig själv som "man", typ "Jo det har man väl provat".
Prata med monoton röst och se trött och lite butter ut.
Börja prata om helt andra saker än vad frågan du just fick handlade om.

2 kommentarer: