måndag 28 januari 2013

Fammilijen är bäst

På onsdag har en vän till mig bett mig om att föreläsa om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Att förbereda föreläsningen har varit intressant och lärorikt. Jag hittade till exempel en riktigt bra blogg där mamman till en autistisk tjej skriver om sin vardag. Hon ger massor av konkreta tips på hur man kan underlätta vardagen. Jag kommer så klart även att kunna ta en hel del exempel från mitt eget liv.

En sak som genomsyrar livet när man lever med autism nära inpå är att det uppstår jobbiga låsningar kring vissa situationer. Till exempel har S fått för sig att våra återkommande familjekvällar på måndagarna (hemafton) är jättetråkiga och att han hatar dem. Det har inte spelat någon roll att vi gjort saker som han i normala fall älskar, som att spela spel, baka, fika, leka... Vi tyckte oss ha försökt allt för att få en mysig kväll tillsammans en gång i veckan, men varje måndag slutade med att han sprang iväg och tjurade eller satt och skrek i ett hörn eller kastade saker omkring sig. Till slut gav jag upp. Och det intressanta är, att då kom han plötsligt och frågade "ska inte vi ha hemafton idag?". När jag svarade att vi slutat med det blev han ledsen och bad snällt om att vi skulle börja ha det igen. En annan utmärkande sak när man har autism är ju nämligen att rutiner är jätteviktiga. Situationer som återkommer känns trygga och tar inte lika mycket energi som nya saker.

Nu har våra måndagar plötsligt blivit riktigt mysiga. Idag körde vi ett melodifestivalquiz inför helgens deltävling här i Karlskrona.  Quizet gick ut på att para ihop namn och bilder på de tävlande - säg till om du vill ha quizet så mailar jag dig! Sedan spelade vi det roliga spelet Utan tvekan och fikade så klart. Det var S:s tur att fixa fika och det blev chokladbollar med smak av gräddkola. Vi avslutade med en omgång hänga gubbe och visst märks det att S uppskattar våra hemaftnar betydligt mer nu än förr...

Att leka hänga gubbe med en åttaåring är alltid lika spännande.
Man vet ju liksom inte hur orden kan tänkas stavas.
Inte heller var det ena ordet slutar och nästa börjar.

Förresten tävlar vi om vem som bäst kan gissa topp tre i helgens deltävling. Vill du vara med? Du får alltså välja tre av följande:
 • Eric Gadd
 • Anna Järvinen
 • Jay Jay Johanson
 • YOHIO
 • David Lindgren
 • Cookies and Beans
 • Mary N´diaye
 • Michael Feiner och Caisa Ahlroth


  

4 kommentarer:

 1. Oj , jag är inte insatt alls, fast Jennifer har påmint mig flera gånger att det faktiskt är NU på lördag det börjar. ;)
  (Kappan finns till beskådan i bloggen nu, om du fortfarande är nyfiken. ;) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supersnygg - som sagt. Japp, det är nu det börjar. Vet inte om jag eller barnen är nöjdast med att det äntligen är dags. Jag älskar melodifestivalen. Det är bara för att vi fick äta chips och godis hemma då:)

   Radera
 2. Härligt! Jag är glad för er skull. Förresten, om jag får önska på förhand, utan att ha hört låtarna, så vill jag att Cookies and Beans, David Lindgren och Anna Järvinen eller Eric Gadd går vidare. Men vad säger det om mig? Jag har ju knappast hört de andra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hallå man fick bara säga tre... Jag glömde förresten säga mina. Jag tror att YOHIO går vidare. Och Anna Järvinen och David Lindgren.

   Radera