onsdag 21 augusti 2013

Gamla rutiner

Idag var det dags för barnen att börja skolan och första morgonen gick över förväntan, med tanke på att förra året vid denna tiden var ren katastrof vad gäller att komma in i nya rutiner. Killarna riktigt hoppade upp ur sängen i morse och var färdiga i god tid. 

Grabbarna har vuxit så mycket under året och börjat ta mer ansvar här hemma. När vi nu planerade veckans middagar var det självklart att J ska laga mat en dag i veckan. Än så länge handlar det om påssoppa och färdigt vitlöksbröd, men det är en god vana och jag tror att han kommer att utvecklas efterhand. Han kan faktiskt laga pannkakor helt från grunden, och det är ju inte illa för en 11-åring. "Jag ska bli världens bästa man till min fru" sa han en gång - och han är på god väg.

Jag känner mig redan efter en vecka ganska stressad över jobbet och får utmana mig själv att hitta sätt att se till att alla hemma delar på hushållsarbetet. D och jag använder appen Wunderlist, där jag kan skriva listor över vad som behöver göras här hemma och han då får ett litet pling i telefonen som talar om att han fått en ny uppgift att utföra. Jag kan prioritera i vilken ordning uppgifterna ska utföras och skriva mer ingående instruktioner, sätta upp delmål och ladda upp bilder. 

När det gäller barnens del i hushållsarbetet diskuterade jag igår med killarna att det är lite som ett dataspel med olika svårighetsgrad. När de var små lämnade de bordet när de ätit färdigt. På nivå två började vi kräva att de skulle duka av sin egen tallrik. Nu ska S upp på nivå tre, som innebär att han förutom sin egen tallrik även förväntas duka av en del annat. Storebrorsan ska upp på nivå fyra den här terminen, så han ska även börja torka bordet efter måltiden. Hurra!

Att komma in i rutiner igen innebär även kvällspromenader runt Stumholmen.
Igår kväll sken en fantastisk fullmåne över viken. Vackert!

3 kommentarer:

 1. Ni är så duktiga på att planera!

  SvaraRadera
 2. Så klockrent och pedagogiskt att jämföra med dataspel!

  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Jag kämpar fortfarande med level 4! /Peter

  SvaraRadera