torsdag 10 oktober 2013

Ägg

Idag hade vi barnens kusin här. Han berättade stolt om familjens hönor som nu börjat lägga ägg. Fantastiskt kul, så klart. Nu bakar de sockerkakor i långa rader. Tydligen hittade de häromdagen 17 ägg på ett och samma ställe. En av hönorna hade lyckats gömma undan sina ägg ett bra tag. Problemet med att hitta så många ägg på samma gång är ju att man inte vet hur gamla de är och om de eventuellt är befruktade. Ett av mina mer traumatiska barndomsminnen är ett sockerkaksbak som slutade i katastrof när jag knäckte ett ägg som visade sig innehålla en nästan fullt utvecklad kyckling. Här har ni "mina" bästa äggtips för att undvika liknande hemska upplevelser.

Så här vet du om ett ägg är färskt:

Lägg ägget i en skål med vatten. Om det lägger sig "platt" på botten är det helt färskt. Om det lutar sig lite uppåt är det någon vecka gammalt, och står det kvar på bottnen fast rakt upp är det uppemot tre veckor gammalt. Flyter det på ytan är det gammalt - men knäck det ändå. Du känner på lukten om det går att äta.

Så vet du om ägget är kokt:

Lägg ägget på en bänk och försök sätta snurr på det. Om det snurrar på bra är det kokt. Vill det inte snurra är ägget okokt.

Hållbarhet:

Vet du att svensk datummärkning på ägg följer EU-standard, vilken är 28 dagar, eftersom man i många länder förvarar sina ägg i rumstemperatur samt att många ägg i Europa är salmonellasmittade, vilket minskar hållbarheten. Alla svenska ägg är salmonellafria. Förvarar du dem i kylen har de en hållbarhetstid på två till tre månader! Släng inte ägg i onödan. Öppna dem, lukta och smaka. Kokta ägg håller sig förresten minst en vecka i kylen om du kyler det direkt efter kokning.

Vill du veta mer om hur du vet om mat är för gammal? Missa inte sajten slangintematen.se

Förresten måste jag visa en bild på vad min huslige man håller på med: Han torkar äpplen.

1 kommentar:

  1. Vi äter massor av ägg. Tjejerna sköter varje morgon om grannens hönor, för några av dem är våra! Vi får väl se om det blir något hönshus här hemma. Jag tvivlar. Kanske när vi ska flytta...

    SvaraRadera