måndag 3 september 2012

Mitt liv som IT-expert

På jobbet har jag fått rykte om mig att kunna lösa ganska många problem med kollegornas datorer. Kanske beror det på att kollegorna i min korridor tillhör generationen före mig. Jämfört med mina yngre syskon till exempel kan jag verkligen inte mycket. Då och då känner jag mig dock som en riktig expert.

Mitt tema för i år -  "ordning"- tänkte jag mig skulle gälla även på jobbet. Förra terminen gick det så där. Jag glömde flera möten och kände mig allmänt förvirrad. Denna terminen började katastrofalt. Först tog jag fel på vilken dag jag började jobba(!) och sedan klantade jag till det så att allt innehåll på min hårddisk försvann. Det var många hundra timmars jobb som gick upp i rök, men en del av det har jag lyckats få tillbaka på olika sätt. Idag letade jag igenom min bokhylla på jakt efter saker jag skrivit ut. Jag scannade in massor av dokument, men vissa av dem var dåligt kopierade och jag insåg ganska snabbt att jag inte skulle vilja dela ut dem i det skicket. Då kom jag ihåg en sak som en kollega lärde mig förra året. Jag trodde att det inte gick att redigera texten i inscannade pdf-filer eftersom de ju är bilder, inte text. Vad jag lärde mig var att det går att skicka dem till exempel till den här sajten, som gör om pdf-filer till word-dokument. Då kan man redigera texten! Det blir ändå lite jobb med att gå igenom texten och skriva dit alla ÅÄÖ, men det blir betydligt mindre jobb än att sitta och skriva om alltihop. Och det är alldeles gratis.

Jag gick förresten även in på startmenyn på word och raderade all formatering (en liten "knapp" bland alla bokstäver). Sedan ändrade jag på marginalerna så att texten blev som jag ville ha den.

2 kommentarer:

  1. Skönt att veta,då vet jag vem jag ska ringa när det strular!

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Heja! Tipset hade jag hört och glömt. Nästa gång kommer jag ihåg. Tack!

    SvaraRadera