torsdag 1 november 2012

Torka aldrig tårar utan handskar

Om du ännu inte har sett Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar vill jag verkligen rekommendera serien. Jag har funderat mycket sedan jag såg serien. Gråtit över männen som dog i 80-talets aidsvåg och sörjt över hur de behandlades av samhället. Idag är det nog lite lättare att komma ut som gay, men det finns fortfarande otroligt mycket missuppfattningar. En manlig elev till mig frågade för ett tag sedan om det verkligen var sant att en kille blev homosexuell genom att "få en annan mans säd i sig". Som att det skulle smitta. Ni som kan er historia vet att det fram tills 1979 sågs som en sjukdom, och att det tills 1944 var kriminellt att utföra homosexuella handlingar. Jag vet vissa som anser att man blir gay om man varit sexuellt utnyttjad som liten, och andra som tänker sig att Gud har skapat homosexualitet som något slags prövning, ungefär som: "Visst, kanske Gud skapade dem homosexuella, men om de agerar på sina känslor och går in i en homosexuell relation så syndar de, för det står ju i Bibeln att äktenskapet är till för man och kvinna, och det står även i Bibeln att man inte får ha en sexuell relation utan att vara gift.". Det är för mig helt oförståeligt hur man kan tänka sig att en kärleksfull Gud skulle skapa någon som homosexuell, och sedan begära att denne ska vandra ensam genom livet, alternativt att denne trots sin homosexuella läggning ska tvinga sig själv till att leva i en heterosexuell relation helt utan attraktion.

Tankarna att homosexualitet är ett inlärt beteende eller en sjukdom har lett till en del konstiga tankar om hur det skulle kunna botas. Behaviorismens teorier ledde till exempel till en terapimetod som gick ut på att ge elchocker i penis vid erektion som väcktes av "felaktiga" stimuli.  Googla "ex-gay therapy" så hittar du många berättelser om killar som utsatts för liknande terapimetoder. Förstå hur mycket skuld och skam som skapats så. Inte konstigt att tonåringar som är gay har den högsta självmordsfrekvensen bland alla grupper.

Om du vill lära dig mer om hur det gick till när aids-viruset spreds i Sverige kan du lyssna på P1:s dokumentärserie om ämnet. Klicka här för första delen, så hittar du även de andra två avsnitten.

Titta gärna på Harald Eias fantastiska dokumentär där han undersöker hur mycket det där med homosexualitet bestäms av biologin (jag har tipsat om den förut). Om sajten begär lösenord skriver du Hjernevask.

När jag för ungefär 15 år sedan började leta efter forskning som stödde en biologisk bakgrund till vår sexuella läggning fanns det inte alla mycket sådan forskning gjord. Idag finns det mer. I en svensk studie (bilden nedan) mättes volymen och formen hos 90 frivilliga: homosexuella och straighta män och kvinnor. Homosexuella män och straighta kvinnor har symmetriska hjärnor. Däremot har homosexuella kvinnor - i likhet med straighta män- assymetriska hjärnor.  

Bilderna nedan (från samma studie) visar att de strukturer som styr känslor, humör, ängslighet och depression hos homosexuella ser ut hos dem hos straighta av motsatt kön. Med hjälp av PET-scanning har forskarna mätt blodflödet från amygdala, som är den del av hjärnan som påverkar bl.a. rädsla och aggression.

Hos lesbiska kvinnor och straighta män går signalerna från amygdala till de områden som triggar "fight or flight"-responser, vilket göra att de hanterar stressande situationer genom väldigt aktiva åtgärder. Hos kvinnor och homosexuella män, däremot,kopplar amygdala till de delar där rädsla uttrycks som intensiv ängslighet. Dessa områden är (så klart) kopplade till fobier, neurotiskt beteende och depression. Statistik visar mycket riktigt att kvinnor drabbas av depression upp till tre gånger oftare än män. Även homosexuella män lider oftare av depression - något man tidigare kopplat till känslan av att vara annorlunda. Savic, som utförde studen, gissar att skkillnaderna uppkommit redan i fosterstadiet men vet inte om de är nedärvda eller beror på om fostren blivit utsatta för olika höga nivåer av hormon som till exempel testosteron. Det verkar förresten som om hormonnivåerna som fostret utsätts för även påverkar fingerlängden, kolla gärna här om du tycker att det är intressant.

"Bildbevis"
 Har du själv tagit ställning till vad du tycker om frågan?

1 kommentar:

  1. Jag tycker i alla fall inte samma som de flesta här. Torka aldrig... var hemsk att se. Jag visste allt som fanns med i tv-serien, men det var jobbigt att få det bekräftat. Mänskligheten visar sig ibland från sin värsta sida, både hemma och runt omkring en... Jag försöker se det bästa hos människor, men det är banne mig inte lätt ibland.

    SvaraRadera