Bästa brödet än så länge är Valnötsbröd. Mitt favoritpålägg: Brieost, valnötter och honung. Det är också gott med ädelost och aprikosmarmelad. (St Dalfour är min favorit) |
Surdegsstart:
Dag 1: Blanda 200 gram rågmjöl med ett stort rårivet äpple och 2 dl vatten (45 grader varmt). Låt burken stå i 2-4 dagar, och varje dag skakar du burken eller rör runt i den minst en gång, gärna två. Degen ska stå i ca 28-30 grader värme. Jag ställde min ovanpå frysen i en 2-liters plastburk. Där var det precis lagom varmt, så att degen kom igång att bubbla lite efter några dagar.
Dag 3 eller 4: Rör i ytterligare 150 gram rågmjöl, 50 gram vetemjöl och 2 dl vatten (45 grader). Nu låter du degen stå ytterligare 1-2 dygn ovanpå frysen. När den bubblar och luktar syrligt är den klar.
Nu ska degen förvaras i kylen i en plastburk med tättslutande lock. En gång i veckan ska den "matas". Det innebär att du häller i någon tsk rågmjöl och ev lite vatten (Den ska vara trögflytande. Om degen skiktar sig är den för lös.)
Mmmmmmums.
SvaraRadera