Ett av mina absolut bästa matminnen är (inte oväntat) från min kära faster på Jordö. När vi tittade förbi ville hon bjuda på fika. Tidigare på dagen hade de avnjutit hennes hemlagade nyponsoppa, och det fanns en liten skvätt kvar i kastrullen. Hon värmde upp den och hällde den i små snapsglas tillsammans med skållad, hackad mandel och lite ovispad grädde. Här är hennes recept:
Torka 3 dl nypon i 50-100 graders värme i ugnen. Du behöver inte rensa dem, bara klippa bort den gröna biten. Det tar låång tid - du kan gärna glänta lite på ugnsluckan. Sedan kokar du dem med 1,5 liter vatten i 30-60 minuter. Därefter vispar du kraftigt så att de går sönder och du får en mosig sörja. Sila bort skal och frön. Späd ut vätskan med vatten så att du får 1,5 liter vätska. Koka upp en liter av den tillsammans med 1,5 dl socker och 3 mask potatismjöl. Du vet väl hur det är med potatismjöl - det ska bara komma en endaste bubbla eller så. Ta bort från spisen och fyll på med resten av vätskan så att det blir ätvarmt. Runda av med en halv kapsyl ättikssprit. Väl värt jobbet!
Det är så fint här!
SvaraRadera