onsdag 28 mars 2012

NLP: Att ändra på andras känslolägen

Inom psykologin finns det ett spännande område som kallas NLP: Neurolingvistisk programmering. Väldigt kort sagt går det ut på att påverka andra (och sig själv). Många coacher och samtalsterapeuter är utbildade inom NLP. Under den närmsta veckan tänkte jag dela med mig av lite nyttiga kunskaper inom detta område. Idag skriver jag kort om att ändra på andras känslolägen.


Tänk att kunna få folk att bli glada - på beställning...

Om du vill ändra på någon annans känsloläge ska du börja med att bryta personens nuvarande känslomässiga tillstånd till neutralläge. Det är lite som att lägga ur växeln på en bil… Några effektiva sätt att bryta starkt negativa känslolägen är att: berätta ett skämt. Ropa personens namn. Be dem att röra på sig, byta position. Distrahera dem visuellt (visa ngt intressant), auditivt (gör ett ljud, spela musik), kinestetiskt (rör vid dem). Alltså: om någon fastnat i ett visst läge och står på samma ställe (både fysiskt och i diskussionen, upprepar samma argument):  Bryt läget, led dem in i ett mer positivt stämningsläge.

Det finns tre sätt att leda någon in i ett nytt känsloläge:
a.       Gå själv in i det läge du vill ”smitta” personen med (Detta fungerar med hjälp av spegelneuronerna, som jag säkert skriver mer om någon annan dag).
b.      Få personen att tänka på ett glatt minne, som om de verkligen var där. Bästa sättet att få någon in i ett positivt tillstånd är att ställa frågan  ”Vad är det roligaste du någonsin upplevt?”
c.       Be personen bete sig som om han/hon hade det humöret du vill få fram.

Vill du själv tänka mer positivt? Bestäm dig för vilken känsla du vill känna. Tänk tillbaka på ett tillfällde då du kände dig så. Föreställ dig att du verkligen är där igen, som att du ser det ur dina egna ögon. Känn de positiva känslorna. Gör minnet mer intensivt genom att visualisera att du gör din mentala bild större och skarpare. 

Två konkreta exempel:
När vår 7-åring skadat sig och var ledsen för ett tag sedan distraherade vi honom visuellt med ett roligt Youtubeklipp. Snabbt glömde han bort att vara ledsen.
Min mormor var på ganska dåligt humör den sista delen av sitt liv. En av de sista gångerna vi hälsade på henne innan hon dog var hon alldeles extra ledsen och gnällig. D. bad henne då att berätta om det absolut bästa som hänt henne under hennes liv. Några minuter senare var hon på ett sprudlande humör.



5 kommentarer:

  1. Jag har förstått att det här är jättepoppigt. Att avledning funkar vet nog alla föräldrar. Jag känner att jag mer eller mindre är expert på NLP för barn i trotsåldern. :)

    SvaraRadera
  2. Japp, du är verkligen en medfödd talang på just det här området.

    SvaraRadera
  3. Är det verum-bakterierna på bilden!? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar: nej. Alla verumbakterier är alltid glada. De behöver ingen NLP.

      Radera