torsdag 16 maj 2013

Matbudget


Det enda jag har blivit förvånad över när jag de senaste månaderna har fört bok över vart våra pengar går varje månad var hur mycket pengar vi lägger på mat. Efter lite research insåg jag att en familj i vår situation beräknas göra av med ungefär 8.000 kronor i månaden på mat. Då kopplade jag av lite, men har ändå sedan dess funderat över om det är något vi kan göra för att sänka matbudgeten utan att äta sämre mat. Största skillnaden kan vi nog göra genom att planera lite bättre så att vi slutar slänga mat. Vet du att 27 procent av all mat i Sverige slängs? Av den är 18 procent fortfarande helt ätbar. Hur ser det ut i er familj? Denna veckan vill jag utmana er att inte slänga någon mat. Klarar ni det?
 
Lördagsfrukost: Trista baguetter fick nytt liv som fattiga riddare.
Doppa brödet i ett ägg ihopvispat med lite mjöl, socker och vaniljsocker.
Stek i smör och strö över socker och kanel. Ringla över lite sirap.

Visst kan man spara en del matpengar på att ta vara på det som finns i naturen.
Så här års har vi sparris på Sturkö. Mitt absoluta favoritrecept:
Lägg sparris och skivad fänkål i en ugnsfast form. Krydda med flingsalt och peppar.
Ringla över olivolja, balsamvinäger och citron.
Bums in i ugnen i 200 grader en halvtimme eller så.
Sista stunden strör du över stora flagor parmesanost.

1 kommentar:

  1. Du har så rätt! Och så älskar jag sparris. Vår säsong ligger ju lite före här, så nu är sparrisarna slut. Låt mig bara säga att vi har ätit mer sparris än någonsin och det är så gott!!!

    SvaraRadera