söndag 30 juni 2013

Tips för lyckad vandring

Nu är vi tillbaka från vår övernattning i skogen. Jag kan verkligen rekommendera en skogstur i sommar - med eller utan sällskap. Det är ett fantastiskt bra sätt att varva ner och att känna att man lever. Här kommer lite tips till dig:

1. Skaffa en karta över området du planerar att vandra i. Lita inte på kartorna i din smartphone - det kan ju saknas täckning i vildmarken. 

Om du vet var alla stigar och rastplatser ligger är det lättare att i förväg planera dagsetapper samt vart du ska övernatta. I Tyresta finns till och med stora vedlårar utsatta vid rastplatserna. 

2. Eld. Du måste ha en lägereld. Det värmer gott och mångdubblar mysfaktorn. Glöm inte tändstickor-fast allra roligast är att göra upp elden med en Jukka-sticka. Det är en så rolig utmaning att försöka få liv i en eld. 

3. Mat tillreds med fördel över brasan, fast tänk kreativt... Igår köpte vi istället med oss en färdig paj, melon och ostbricka. Sporkar (alla bestick i ett) borde förresten alla människor ha! Glöm inte ta med dricksvatten. 

4. En sjö är nästan ett måste. Där finns chans att se och höra många djur, och så kan du ju passa på att bada - eller åtminstone doppa tårna. Insjöar är oftast varmare än havet, så även badkrukor som jag kanske klarar ett insjödopp. 

Vi såg små duniga andungar som mamman lämnade ensamma hela dagen. Framåt kvällen kom hon hemflygandes. 

6. Satsa på ordentliga sovprylar. Sovsäckar som värmer gott och inte väger för mycket. Är ni två - köp gärna sovsäckar som går att koppla ihop. Liggunderlag av den gamla hederliga sorten håller mig vaken hela natten - I natt sov jag bättre än någonsin på D:s nya lilla uppblåsbara liggunderlag. Värt pengarna! 

Erkännande: jag drog med mig en kudde. Värt besväret. 

7. Fundera på om du inte ska lämna tältet hemma och testa att sova under bar himmel. En stjärnklar natt är det en magisk upplevelse. Besväras du av mygg? Dra ett myggnät över huvudet. 

8. Om du sover under bar himmel: skydda dina prylar från nattdaggen. Lämna skorna framme om du behöver gå på toa mitt i natten, men vänd dem upp och ner så blir de inte blöta av daggen. Glöm förresten inte packa ner toa-papper. Och kanske en pannlampa om du vill ut på nattliga äventyr eller toalettbesök. 

9. Eld är som sagt ett måste - men nackdelen är att alla dina prylar kommer att stinka rök. Vädra ordentligt så snart som möjligt. 

10. Håll ögonen öppna! Det är en riktigt bra mindfulness-övning att gå i skogen. Sinnena och uppmärksamheten skärps efter hand. På vår vandring såg vi både rådjur och hackspettar, och dessutom plockade vi nöjt massor av smultron, blåbär och kantareller. Mest spännande för mig var nog att för första gången i mitt liv se spår av bävrar. Vad är ditt bästa skogsminne?

1 kommentar:

  1. Åh, det ser jättehärligt ut!
    Bästa skogsminnen, alla promenader med er alla på skogsrundan

    SvaraRadera